Який вибрати стабілізатор?

Як вибрати стабілізатор?

Як вибрати стабілізатор і навіщо він потрібний?

Щоб завжди контролювати рівень напруги і стабілізувати її стрибки, не даючи пошкодити електроприлади, варто звернути увагу на спеціальний пристрій — стабілізатор. Розповідаємо, як вибрати такий пристрій для свого дому.

Нам пишуть і ми спостерігаємо самі, як зараз скаче напруга у мережі. Хочемо дати невеликі поради, що можна зробити, щоб не страждала побутова техніка.

Для домашньої побутової техніки вистачить однофазного стабілізатора. Трифазні моделі розраховані на роботу з потужним промисловим устаткуванням. Оптимальніше ставити один загальний стабілізатор на всю квартиру, а до чутливих приладів підключити персональний стабілізатор.

Як вибрати стабілізатор?Порахуйте потужність всіх приладів у квартирі, вона вказана в інструкції або на етикетці. При підрахунку враховуйте повну потужність, яка вимірюється у вольт-амперах (ВА). До суми, що вийшла, додайте резервних 20%. Це забезпечить щадний режим роботи стабілізатора, збільшить термін його служби, і створить резерв потужності для підключення нового обладнання. Відповідно, вибирайте потрібну модель стабілізатора з урахуванням отриманого числа.

Для яких пристроїв потрібен стабілізатор?

Зазвичай потребують прилади в стабілізаторі — це газовий котел, скважений насос, мікрохвильова піч, кондиціонер інверторного типу і холодильники пом’якше працюють. Для цього списку цілком достатньо стабілізатора 5000 VA. Все інше чудово працює без стабілізаторів. Єдине, для стрибків напруги (поверхових, наприклад, верх 255V) встановлюють бар’єр.

Різновиди стабілізаторів, їх переваги та недоліки

Існує 5 видів стабілізаторів напруги:

  1. Електромеханічний.
  2. Електродинамічний.
  3. Релейні.
  4. Симісторні.
  5. Інверторні.

Виды стабилизаторов

Чим вища точність та швидкість стабілізації у коректора, тим вищі гарантії, що перепади напруги пройдуть для техніки без шкоди.

Серед усіх цих видів стабілізаторів, на сьогоднішній день, найпоширеніший – релейний стабілізатор напруги. Він найбюджетніший, найпростіший у виготовленні. Його попередником був електромеханічний. Він був сервопривідний. За точністю стабілізації у нього добрі показники. Але сервопривідні стабілізатори зараз зняли з виробництва через складність конструкції та їх у продажу важко знайти. Нестача релейного – часто ламаються, у кого погана мережа – «летять релюхи». Це дешеві варіанти.

Найдорожчі стабілізатори напруги – симісторні та інверторні стабілізатори. Точність таких пристроїв становить до 1%. І по суті, ламатися в них нема чого. Усі показники на рівні. Але й вартість теж на найвищому рівні. Ці прилади коштують у рази дорожче (до 10 разів).

Для чого потрібно знати точність стабілізації та пороги напруги?

Точність стабілізації потрібна для «примхливих приладів», наприклад, для інверторного кондиціонера, котла. Кондиціонер просто не набиратиме потужність, а на котлі можуть вискакувати помилки. Але знову ж таки все залежить від якості електромережі (її стійкості).

Що потрібно знати під час використання стабілізатора

Скачки напряженияСтабілізатор – справа хороша, але не забувайте про те, що він створює додаткове навантаження на електромережі. І коли Ви покращуєте своє становище, у сусідів воно погіршується. Тому стабілізатори не треба включати бездумно все поспіль. Наприклад, стабілізатор не потрібен електрочайнику, бойлеру, прасці, а це дуже великі потужності. Виключивши ці прилади, ви не перевантажуватимете електромережу, і відповідно, стабілізатор потрібен меншої потужності. Відповідно, ціна стабілізатора буде нижчою.

Тепер ви знаєте, як вибрати стабілізатор і не переплачувати. Поділіться цією статтею із тими, кому це необхідно.

Стаття на тему: Як зробити зарядну станцію своїми руками

Сохраните себе:
Follow by Email
YouTube
Pinterest
Facebook
Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn

Один комментарий к “Як вибрати стабілізатор?”

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *